2013. május 21., kedd

Szuvasodás? Mit tegyünk?


Amennyiben a fogon szuvasodás következtében anyaghiány keletkezik (tehát “lyukas”), természtesen el kell látni. Nem mindegy hogyan, mivel és mikor. Természetesen a legjobb, ha ez be sem következik, tehát megőrizzük a fogainkat egészségesen, ahogyan előbújtak. Ha ez mégsem sikerült, akkor a legkisebb elváltozást is kezeljük! Ezért fontos a sokszor emlegetett félévenkénti kontroll, hogy mihamarabb közbeléphessünk, mi fogfoltozók.


Hogyan? Természetesen töméssel, de nem mindegy, hogy milyen anyaggal, milyen körülmények között kezeljük a szuvas fogat. Kisebb kiterjedésű és frontális területeten a rendelőnkben általában fogszínű kompozit tömést használunk. Legújabban hetedik generációs ragasztókkal, hogy minnél időtállóbb legyen a tömés.

Nagyobb hiányoknál, vagy rágófogak esetében technikai tömést, vagy inlay-t alkalmazunk. Ez esetben az üregben kialakított tömést technikus végzi el precíziós lenyomat alapján. Az így elkészített tömés nagy felület ellenére sem zsugorodik számottevően, így tartósabb lesz.

Különböző anyagból készült inlayeket ajánlunk. Anyaga szerint lehetnek porcelánból,speciális kompozitból (Gradia) vagy aranyból. Kivitel szerint, direkt, vagy indirekt illetve számítógéptechnikával ötvözött CAD/CAM eljárással is készülhet. 

Inkább ne legyen rá szükség, ha mégis, válasszuk a legmegfelelőbbet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése