2013. június 13., csütörtök

Mikor vigyem gyermekem először fogorvoshoz?

Az Amerikai Gyermekfogászati Akadémia álláspontja szerint gyermekünk első „liftes-székes” vizite a 10-12 hónapos kora közé essen. Ez a mi véleményünk szerint korai, általában azt ajánlom pácienseimnek, hogy 3-4 éves gyermekükkel érdemes először felkeresni a rendelőt.


Fontos, hiszen az első szuvasodások kialakulása erre az időre tehetők,valamint így lehetséges a korai fogszabályozáshoz a súlyos eltéréseket kiszűrése.
Pszihésen is meghatározó ez a korai és még jó esetben gondtalan találkozás, hiszen a kellemes és nem riasztó emlék a késöbbiekben elkiséri az embert. Nélkülözhetetlen egy pozitív kép, amit a szülőktől lát gyermeke. Amennyiben ön nem fél, gyermeke szerencsés és pozitívan áll egy esetleges fogászati kezelés elé. Amennyiben korábbi rossz tapasztalat miatt önben is szorongás van ( és ez elsősorban az édesapákra vonatkozik egy spanyol vizsgálat szerint) akkor gyermeke is félhet a fogorvostól. Ebben természetesen a média sincs segítségünkre, rengeteg vicc és rajzfilm, film mind negatívan állítja be a fogászati kezeléseket.
Ezután félévente érdemes megejteni egy fogászati kontrollt, amíg természetes nem lesz a vizsgálat és minket is megszoknak a gyerekek. Oda kell azonban figyelni, különösen, ha a szülők fogazata nem tökéletes, mert a gyermekek 40%-nál már óvodás korra találunk lyukas fogat!
Fogmosás
Minden étkezés után fogmosás! Az esti fogmosást követően CSAK vizet fogyaszthat a gyermek.
Fontos a példamutatás: jó, ha látja a gyermek, hogy mi miként ápoljuk fogainkat.Gyermekünk manuálisan nem elég fejlett amíg írni nem tud, így a fogmosást sem bízhatjuk teljesen rá.
Beszerezhetők plakk-festő tabletták, mellyel láthatóvá válik a fogakon maradt lepedék a hiányos tisztítás után. Nagyobb gyerekeknek is szoktam ajánlani, amikor azt látom a fogakon, hogy mossa- mossa, de nem megfelelően. Jó módszernek tartom, hogy felhívja a figyelmet a problémás területekre.
Gyermekek is használhatnak elektromos fogkefét, azonban fontos, hogy így is minden felszínt érintsen gyermekünk.Kapahatóak különböző digitális kijelzővel fogkefék, melyek nem csak az időt mérik, de a tisztított felszínt is mutatják, a fogmosás befejeztével pedig mosolygós arc a jutalom.
Mindig csak a korosztálynak megfelelő fogkrémet szabad használni, mert a fogkrémek fluorid-tartalma fontos, véd a szuvasodástól, de túl sok, vagy ha lenyeli gyermeke-foltos zománcot okozhat-káros lehet.
Étkezés
A fogak fejlődése és egészsége szempontjából is fontos a változatos ,vitaminokban , rostokban, és ásványianyagokban gazdag táplálék.
Cukros, szénhidrátdús élelmiszerek fogyasztását minimalizáljuk. Az édességek fizikai minősége is fontos: erősen tapadó lepedéket okoznak pl. ropi, banán, keksz.
A főétkezések közötti nassolást jobb, ha zöldségekre és gyümölcsökre korlátozzuk.
A Journal of Dental Research szaklap szerint, azok a gyerekek, akiknek édesanyja  érzelmileg kiegyensúlyozottabb, és a helyes táplálkozással kapcsolatban megfelelően tájékozott, egészségesebb fogazatúak, mint társaik.
Érdemes-e töméssel ellátni a tejfogakat?
Természetesen igen, hiszen szubjektív panaszok (fájdalom, rágás csökkenése..) mellett a tejfogaknak helyfenntartó funkciójuk is van fogváltásnál. A tejfogak cserélődése nem egyik pillanatról a másikra történik, így a szuvas tejfogak akár 6 évig is együtt lehetnek maradó fogakkal.
Barázdazárás
A barázdazda a fogak csücskei közötti mély behúzódás. Sokszor olyan keskeny és mély, hogy a fogkefe sörtéjével sem elérhető az alja és így nem tisztítható. A barázdazárás egy szuvasodást megelőző módszer (leggyakrabban az első rágófognál a hatosnál alkalmazzuk), mely  során a frissen előtört fogak barázdájába folyékony és ott megkeményedő anyaggal zárjuk le azt.
Rágózás
Tudom, hogy a rágózás nem túl illedelmes szokás, mégis nézzék el nekem, de én ajánlom.Rágás hatására a nyáltermelődés fokozódik, ennek előnyös mosóhatását és hígító hatását emelném ki. Természetesen csak cukormentes és azon belül is a xilit tartalmúakat ajánlom, melynek lugosító és baktérium gátló hatásuk is van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése