2013. június 14., péntek

PARODONTITIS A LÁTHATATLAN BETEGSÉG

Talán nem mindenki tudja, de az elvesztett fogak leggyakrabban a fogágybetegség- más néven parodontitis áldozatai.

Sokszor csak akkor szembesül a páciens a kórképpel, mikor mozgatható, vagy menthetetlen a foga.

Mi is az a parodontitis?

Parodontitis a parodontium, avagy fogágy gyulladásos megbetegedése. A fogágy: a fogat tartó, azt körülölelő csont, íny, valamint a gyökérfelszín és az ezen tapadó, csontot összekötő gyökérhártya összessége. Tudományosan hangzik, de ha belegondolunk ez egy bonyolult és a szervezet szempontjából egyedi szövetkapcsolat. Olyan kapu a nyílt világgal, amely laza, mégis komoly elhatárolódás a szervezet – szájüreg között.
5-6 fogat érintő, átlagosan 5-6 mm tasakmélységnél úgy számolhatunk, mintha egy tenyérnyi nyílt seb lenne a bőrünkön. Ez a szervezetet igénybe vevő, állandó védekezést jelent.

Tünetei a betegségnek sajnos sok esetben csak későn mutatkoznak- szabaddá vált fognyak, mozgatható, vagy elvándorolt fogak, fogínyvérzés. A betegség lefolyását illetően az ínygyulladás sokszor megelőzi, de nem feltétlen velejárójaa parodontitisnek. A gyulladás ritkán lokális (egy helyre koncentrálódik) általában több fogat, fogcsoportot, leggyakrabban egész fogazatot érint.


Miért veszélyes? Sokszor teljesen egészséges fogak körül elfogy a csont, és a megtámasztás nélkül marad, amennyiben nem kezeljük, ez a fogak elvesztését eredményezi. Rendszerint további pótlások elkészítése is nehézkes, hiszen a többi fog érintettségéből adódóan ezek sem megfelelő pillérfogak. Az implantáció sem járható út kezeletlen parodontitisben, hiszen az implantátum körüli csont is megbetegszik, periimplantitis alakulhat ki.

Sajnos szisztémás (szervezetre való) hatása is van. A parodontitises tasak, góc hatása igazolt tény. Bármely gócbetegség (szívmellhártyagyulladást, ízületi gyulladást, foltos hajhullást, akár koraszülést stb.) kialakulását okozhatja. Bizonyos betegségek pl. diabetes mellitus (cukorbetegség), egyes gyógyszerek (daganat terápia, epilepszia ellenes szerek) súlyosbíthatják a tüneteket.

Régi az az elképzelés miszerint a rossz szájhigenia és a fogkőképződés felelős a betegségért, bár ezek jelenléte rontja a páciens gyógyulási esélyeit. A betegséghez speciális baktérium törzsek és fogékony szervezet is kell, mely részben genetikai örökség. Biofilm teoria a modern parodontitológia alapja.

Mi a teendő? Parodontológiai gondozásra felkészült team felkeresése után a szakemberek röntgen készítésével és parodontológiai vizsgálattal felállítják a diagnózist. Nálunk a parodontológiai tasakfelmérést (parodontális szondával megállapítjuk a tasak mélységét és kiterjedését)  szájhigéniai kezelés követi, és amennyiben szükséges egyéni instrukciókkal látja el a dental higenikus a pácienst. A terápia lehet zárt vagy nyitott küret, amikor is a tasakból (valódi rés a gyökérfelszín és a csont-íny között) eltávolítjuk a gyulladásos szövetet, illetve az íny alatti fogkövet. Az eljárás helyi érzéstelenítésben, teljesen fájdalommentesen zajlik. Nyitott küret tulajdonképpen egy műtéti eljárás, általa szabaddá válik a gyökérfelszín, majd lebenyalakítással egyesítjük, zárjuk azt. Agresszív parodontitis gyanúja esetén bakterialis tesztet készítünk és az eredmény után direkt  ( célzott, szisztémás) antibiotikumos terápiát alkalmazunk.


Gyógyítható? A betegség korai diagnózisa esetén rendszeres kezeléssel lassítható a betegség lefolyása és a folyamat megállítható. Regeneratív terápia (csontpótlás az elvesztett csont műtéti helyreállítása) csak aktív gyulladás mentes és bizonyos tasak-morfológiánál lehetséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése