2013. augusztus 24., szombat

CSIKORGATÁS - BRUXISMUS - csak rossz szokás?

Egy amerikai felmérés szerint az USA-ban a lakosság 95 %-a (!!) szenved az életének legalább egy szakaszában bruxismustól. Ha ön fejfájással, az arcizmaiban izomlázszerű fájdalommal ébred, nyaka merev és kellemetlenül húzódik, esetleg a rágóizülete fáj, vagy kattog szájnyitásnál, rágásnál és a fogai egy-két helyen lekoptak.. nos látatlanul is diagnosztizálhatjuk a kórképet.
A burxismusért elsősorban a stesszet okolhatjuk és mivel ez bőven adódik napjainkban elmodhatom, hogy egyre gyakrabban keresnek fel hasonló tünetekkel, sőt fiatalabb páciensek is.


A stressz mellett fogazati tényezők is kiválthatják, vagy ronthatják az állapotot. Harapási eltérések (későn, vagy nem megoldott fogszabályzási problámák, pl súlyos mélyharapás, keresztharapás.. stb.), foghiányok, ha az több fogat érint, nem megfelelő hídpótlás.. Sajnos hosszú a sor és a megoldás nem minden esetben könnyen megoldható. Amennyiben már súlyos eltérés alakult ki, és a fogak nagyon lekoptak , azoknak az ellátása koronákkal indokolt. Ha az ízület fáj és a kopás kimutatható (CT, OP röntgen felvételen) a kezelés hosszadalmas és tüneti. A kiváltó ok megszüntetése mellett az éjszakai harapásemelő sín sok esetben kedvező lehet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése