2013. augusztus 19., hétfő

JÓ BACIK ÉS ROSSZ BACIK

Azt, hogy a fogszuvasodást baktériumok okozzák, nyilván tudta, de azt hogy mit tehet ellenük, most eláruljuk!

A fogszuvasodásért felelős baktériumok a szájüregben 106  CFU/ml körüli érték a Streptococcus Mutans nevű ellenségünk esetében. (CFU= colony forming unit) ilyen mennyiségű baci törzs már jelentősen megnöveli a caries intenzitást a fogainkon. Ezen cariest okozó bacillusok és a Lactobacillus törzsek száma között összefüggést találtak.


Akkor miért nem szedünk antibiotikumot fogszuvasodás ellen?

Sajnos ez nem lehetséges, a szájüregben mintegy száz féle baktérium van, melyek nem mindegyike okoz fogszuvasodást. Amit viszont tehetünk: a mechanikai tisztítás (jó fogkefe, fogselyem, interdentális fogkefe stb...) mellett a helyi flour felvitele a fogak felszínére ( fluoros fogkrém, zselé). Korábbi vizsgálatok csak a fluor szövetbehatolása révén való zománcerősítést hangsúlyozták, a legfrissebb kutatások a baktériumok fogon történő megtapadását akadályozó képességét emelik ki. A nyál mennyiségének csökkenése (menopausa, bizonyos betegségek , illetve bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként) is lehet oka a baktériumok felhalmozódásának. Egyes szájöblítő termékek chlorhexidin tartalma révén bizonyítottan csökkentik a bakteriumok számát. 

Rendszeres fogászati ellenőrzés alkalmával és professzionális szájhigénikus kezeléssel tovább javíthatjuk a jó bacik oldalát.
Harcra fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése