Ki ne szeretné az édességet?! Nem csak a gyerekek lelkesednek
az édességért! Együnk nyugodtan, de nem mindegy mit...
Most megdöntjük az eddigi elveket- tudományos alapon!
Hallott már a nyírfacukorról?
Ez az öt szénatomos vegyület, amely a természetben is
előfordul (nyírfából nyerik, de a sárgaszilvában is előfordul), édes akár a
répacukor, de a hatása a szervezetre korántsem olyan káros.
Édesítő szerekkel kapcsoltban már nem vagyunk olyan elnézőek,
mint a 80-as években. Nem elég, ha édes az íze és nem cukor.. legyen
egészségesebb minden téren, (semmilyen egészségkárosító hatása nem lehet) ..
nos fogorvosként elárulhatom, nekünk még ez sem elég! A 70-es évektől kezdve
kutatják a nyírfacukrot Finnországban. A xilit tartalmú édességek fogbarát
minősítést szereztek. A xilit elfogyasztását követő 30 percben a száj pH-ja nem
változik: a szájban lévő baktériumok nem tudják felhasználni, így fogszuvasodást
előidéző savakat nem termelnek.
Interneten rendelhetünk kilós kiszerelésben (HACCP, ISO, GMO-FREE és
Kosher minősítéssel) de piacon szerepelnek xilit tartalmú rágógumik
is különböző ízben. Sajnos ezek a termékek még drágák és kevésbé ismertek, de
ha tehetünk az egészségünkért miért ne tennénk?!
Októbertől nálunk a rendelőben is kapható!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése