2013. szeptember 3., kedd

ESZTÉTIKUS HÉJ- VENEER


A fogászati héjra, másnéven veneer-re akkor lehet szükség, ha a páciensnek a fog alakjából, esetleg színelváltozás miatt (például gyermekkorában szedett Tetracyclin miatt) vagy baleseti sérülés miatt a fog elülső felszíne restaurálásra szorul. Ez a kagylóhéj alakú, nagyon vékony (1-3 mm) esztétikai pótlás az Egyesült Államokban roppant népszerű. Kisebb tengelyállás korrekciót, alaki eltérést korrigálhatunk, de leginkább elszürkült, sárga fogakból gyönyörű Hollywood-i mosolyt varázsolhatunk!

Több típusa létezik, az anyaga, illetve az előállítás módja szerint.
A kompozit ( tehát fogászati műanyag ) előnye, hogy gyors és relatív költségkímélő. Hátránya, hogy tartóssága elmarad a porcelánéhoz képest. Előállítás szempontjából a rendelői direkt, illetve a fogtechnikus bevonásával készített indirekt veneereket különböztethetjük meg.
A porcelán veneert minden esetben a fogtechnikus készíti, vákuum alatt, nagyon magas hőmérsékleten égetik, vagy számítógépes technikával CAD/CAM rendszerrel egy tömbből frézelik.

Az esztétika minden esetben nagyon fontos, ezek általában a felső metszőfogak külső felszínére készülnek.Amellett, hogy szinte művészi kidolgozást igényel a szín kiválasztása sem egyszerű. Ilyen vékony porcelán, vagy kompozit réteg alatt a fog áttetszik ( transzparencia), ennek fedése, de mégis életszerű hatás elérése nem egyszer nagy tapasztalatot kíván a fogorvostól és a fogtechnikustól egyaránt.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése