2013. szeptember 21., szombat

SZÁJVÍZ-ÖBLÖGETŐSZEREK -MIKOR? -MIT?


Nem győzöm elégszer hangoztatni az egyéni instruálás, motiválás szükségességét. Az, hogy milyen szájápolási termékekre van szükségünk egyénenként nagyon eltérő lehet. Mivel nincs két egyforma ember, két egyforma száj és fogazat sincs. A cipőnket sem két méret szerint választjuk, eltérő lehet az igényünk a fogkefe, fogköztisztító és az egyéb termékeket illetően is.

Hatalmas a választék a szájvizek terén is. Mire kell odafigyelnünk? Kinek vásároljuk? Gyermekeknek 10-12 éves kor alatt a legritkább esetben sem. Ezek a termékek lenyelve egészen eltérő hatást keltenek, mint helyileg hatva. Létezik azonban egy termék (márkanevet nem említeve) mely magát KIDS kiegészítő névvel kívánatossá teszi a szülőknek. (Ezt a terméket egyenlőre nálunk nem forgalmazzák.)

Amennyiben szájvizet ajánl a szakorvos valamely ínyproblémára, abban az esetben a szájban lévő bakteriális flóra alakítása a cél, ebben az esetben a fluoriddal dúsított nem a legjobb választás. Alkoholos oldatot semmiképpen ne válasszunk, mert szárítja a nyálkahártyát és fogékonyabbá teszi a megbetegedésekre. A különböző gyógynövények hasznos kiegészítők lehetnek.

Várandós kismamáknak gyakran ajánlunk terhességi ínygyulladás kezelés kiegészítéseként szájöblítőket, de a diszkomfort érzés miatt válasszunk inkább enyhébb ízesítésűt.

Bizonyos szájöblögetők a száj iontartalmát befolyásolva a fogkőképződés intenzitását csökkentik.

Végül hadd említsem a másik fontos hatóanyagot, amely a chlorhexidin. Ez az anyag bizonyítottan csökkenti a baktériumok számát a szájüregben( parodontológiai vagy bizonyos szájsebészeti műtétek után ajánljuk), de csúnyán elszínezi a fogakat, megváltoztatja az ízérzést. Aggodalomra semmi ok,ez mind visszafordítható.

Azonban azt ne felejtsük el, hogy a mechanikus fogtisztítást nem helyettesítik, tehát a fogefét kérjük nem eldobni!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése